‘Ruim je bureau op dag’ maar HOE?

Elke tweede maandag in januari is het de “ruim je bureau op dag”. Dit is in het leven geroepen om fris en opgeruimd het nieuwe jaar te beginnen. En waar kun je dan beter beginnen dan aan je bureau? Als expert in het organiseren van je werkzaamheden vind ik dit natuurlijk een superleuke dag. Niets werkt voor mij motiverender dan aan een opgeruimd bureau aan de slag te gaan.

Maar HOE doe je dat dan?

Hier deel ik wat praktische tips waarmee je snel en opgeruimd in het nieuwe jaar fris van start kan gaan.

1) Brievenbakjes
Het klinkt heel simpel, maar in plaats van allemaal losse stapels en papier op je bureau kun je beter een paar bakjes (max 4) op je bureau zetten waar je alle losse documenten in legt.
Zelf heb ik onderscheid in de verschillende bakjes:

  • To do: (lopende zaken/acties waar ik mee bezig ben gedurende de dag)
  • Archiveren: (documenten die ik moet opruimen. Dit kan ik ook direct doen maar ik spaar dit liever op en doe dat op een moment in de week)
  • Financiën: (alle bonnetjes, facturen, inkoop e.d. Verzamel ik, waarna ik er een keer per week mee aan het werk ga)
  • Creatief: (alle ideeën, leuke zaken die ik tegen kom voor mijn programma, workshop of mijn bedrijf)

Natuurlijk zijn er nog allerlei andere manieren om je bakjes in te delen. Sommigen doen het op volgorde van prioriteit en weer anderen doen het op projecten. Het voornaamste is dat je het indeelt op de manier die voor jou het prettigste werkt.

2) Mapjes
Overal in mijn kantoor vind je insteekhoesjes. Ik gebruik ze voor het verzamelen van bonnetjes, ik gebruik ze voor het verzamelen van documenten per een onderwerp, ik neem ze mee onderweg zodat ik niks kwijtraak; kortom insteekhoesjes zijn een must voor elk kantoor.

Zelf maak ik voor elk project/klant waaraan ik werk een mapje met een “voorkant” waarop klant naam/projectnaam staat. Dit voorkomt zoeken en zorgt voor overzicht in je brievenbakje.

3) Bestekbak
Niets kan zo rommelig geworden als een bureaula waarin alles door elkaar ligt. Helemaal als je snel die ene pen of Post-it moet vinden, is je la binnen 2 minuten een rommeltje.
Zorg voor een goede indeling in je la met een bestekbak en deel dit overzichtelijk in. Hierdoor ben je geen tijd kwijt aan zoeken en blijft je la altijd opgeruimd.

4) Plakband en perforator
Vaak zet men de plakbandhouder en de perforator op het bureau, maar hoe vaak gebruik je dit nu eigenlijk? Waarschijnlijk niet eens 1x per dag. Zonde van de plek op je bureau en de rommelige indruk die dit geeft. Berg het op in de kast of in de la en pak het wanneer je het nodig hebt. Zo is je bureau lekker leeg en heb je ook nog wat lichaamsbeweging als je moet opstaan om naar de kast te lopen 🙂

Een opgeruimd bureau geeft licht en ruimte en zorgt ervoor dat je ook ruimte in je hoofd krijgt, waardoor je fris aan de slag kunt met nieuwe ideeën. Hoe beter jij je bureau en je je kantoor organiseert, hoe meer tijd en overzicht je krijgt.

Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Of weet je niet goed hoe je je werkzaamheden kunt organiseren? Neem contact met mij op, dan kijken we samen hoe we je bedrijf dusdanig kunnen organiseren, zodat je meer tijd, rust en ruimte krijgt.

PS – “elastiekjes tip”
Elastiekjes kun je heel goed aan de “pook” van je bureau stoel hangen. Zo gaan ze niet dwalen door je la, raken ze niet in de war en kun je ze altijd vinden.