‘Thuiswerken….. maar HOE dan?’

Veel mensen in Nederland worden opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken. Logisch natuurlijk vanwege alle ontwikkelingen die nu gaande zijn. Maar om me heen hoor ik ook veel vragen:’ hoe doe je dat nou, dat thuiswerken?’

Als zelfstandig ondernemer die veel online werkt, is het voor mij de normaalste zaak van de wereld. Maar als je het nog nooit gedaan hebt, of als er nu opeens allemaal kinderen rondlopen, kan het best ingewikkeld zijn. Hieronder vind je een paar tips om de komende weken door te komen.

thuiswerken - organiseren

1. Structuur

Probeer zoveel mogelijk structuur in je dag te houden. Structuur voor jezelf maar helemaal voor je kinderen als je die thuis hebt lopen. Zelf heb ik met mijn kinderen een planning gemaakt hoe we de komende dagen gaan indelen. Van school uit hebben ze deels al een planning gekregen en het nodige huiswerk. Zelf hebben we dit nu in tijdsblokken ingedeeld samen met nog blokken voor ontspanning, spelen, pauze enzovoort.

2. Geen vakantie

Besef elke dag dat je geen vrij en/of vakantie hebt maar dat je thuis aan het werk bent in plaats van op kantoor. Dit houdt in dat je op de gebruikelijke tijd opstaat en je jezelf ook gewoon aankleedt. Veel mensen zijn nu geneigd om in pyjama of joggingbroek achter hun laptop met een kop koffie  te kruipen maar in praktijk zal je merken dat je daardoor toch meer in vakantiestemming blijft en je minder toegewijd aan het werk bent, dan als je in een spijkerbroek en trui (in driedelig pak hoeft nu ook weer niet) gekleed achter je computer zit.

3.  Werkplek

Als je echt gefocust en geconcentreerd moet werken, zal dat lastig gaan aan de keukentafel met drie rondrennen kinderen eromheen. Probeer- zover dat mogelijk is- een aparte plek te creëren waar je afgezonderd kan werken. Helemaal nu het thuiswerken waarschijnlijk een wat langere tijd zal gaan duren. Mocht je geen aparte kamer hiervoor beschikbaar hebben, wordt creatief en kijk waar je een klein bureau zou kunnen maken van een grote plank en een paar poten. Je kunt ook kijken of je je werkplek kunt’ delen’ met het bureau van een van je kinderen.
Maak er een gezamenlijke thuis-flex-werk-plek van.

4. Productiviteit

Vaak denken we dat we 8 uur per dag werken omdat we van 9-5 op kantoor aanwezig zijn. Niets is minder waar. Van deze 8 uur ben je zeker twee uur kwijt aan een praatje bij het koffieapparaat, toiletbezoek, even bij praten met de collega, lunch enz.

Verwacht dus ook thuis niet dat je 8 uur constant aan het werk kunt zijn. En helemaal in deze tijden met eventueel andere huisgenoten in huis zal je niet zo productief zijn als dat je zou willen. Wees hier reëel in.

5. Afleiding

Probeer zoveel mogelijk afleiding uit te schakelen. Dit houdt in dat je sociaal media uitzet als je aan het werk bent (ik neem aan dat je op kantoor ook niet de hele tijd op je privé Facebook zit), zet belletjes en rinkeltjes uit van e-mail programma’s, WhatsApp, nieuwsberichten e.d. en weiger uitnodigingen van de “buur- collega’s” die ook thuis aan het werk zijn en gezellig willen komen koffiedrinken.

6. Tools en samenwerken

Nu je thuis alleen aan het werk bent kan het zijn dat het samenwerken anders/lastiger voor je is. Gelukkig zijn er in deze digitale tijd zoveel oplossingen daarvoor dat dit geen belemmering hoeft te zijn. Vooral het online videobellen werkt fantastisch als je met meerdere mensen wilt afspreken. Zelf maak ik veel gebruik van de tool Zooom.us , Skype en WhatsApp videobellen. Alle drie heel snel en makkelijk inzetbaar om op afstand te kunnen samenwerken.

Wil je nu nog meer tips of heb je vragen over hoe je dit slim zou kunnen organiseren? Neem dan contact met me op om te kijken of ik jou hiermee kan helpen. Dit kan door een berichtje achter te laten onder deze post. Je kunt ook een GRATIS startsessie-aanvragen waarin we in 30 minuten gaan kijken hoe ik jou kan helpen hoe je efficiënt en georganiseerd online thuis kan werken.