Ben jij je vakantie al weer vergeten?

hangmat

De vakantie is (waarschijnlijk) voorbij en je bent al weer volop aan het werk. Je bent weer druk met alle dagelijkse werkzaamheden, met bijvoorbeeld het halen van deadlines, het geven van trainingen, het voorbereiden van workshops; kortom, de vakantie is al bijna vergeten.
En juist dit jaar had je, lui liggend in je hangmat op je vakantieadres,  je voorgenomen, om het na de zomer anders aan te pakken. Je zou vroeg naar bed, je zou elke avond lezen en wat tijd voor jezelf nemen, je zou de week van tevoren inplannen en alle spullen de avond voor de werkdag al klaar zetten. Herkenbaar?

Bovenstaande heeft alles te maken met organiseren;  in dit geval, het organiseren van je tijd. En nee, bij mij thuis loopt het ook niet altijd op rolletjes, maar ik probeer wel zoveel mogelijk mijn tijd en acties in te plannen, zodat ik niet zo vaak achter  de feiten aan het rennen ben.

Organiseer je tijd!

Het klinkt heel simpel en dat is het eigenlijk ook. Probeer je agenda in te delen in onderstaande tijdsblokken:

Bureau met tijdFocus tijd: in deze tijd focus je je op 1 bepaald ding wat persé gedaan moet worden deze dag.
E-mail en Social media weg, deur dicht en telefoon uit. Je bent niet bereikbaar en kan niet gestoord worden. Je zult versteld staan hoeveel je gedaan krijgt in dit blok.

Actie tijd: in deze tijd plan je acties in, die je voor deze dag moet doen. Dit kan een lijst met belafspraken zijn, e-mails afhandelen, acties voor klanten enz. In deze tijd ben je ook gewoon bereikbaar voor klanten.

Relax tijd: dit heb je echt af en toe nodig op een dag! Plan je lunch in, je koffiepauze en wat tijd voor in de middag. Ga een blokje om of praat met een collega-ondernemer bij het koffiezetapparaat. Je hebt ontspanning nodig om bij te tanken. Je zult zien dat je van 20 minuten ontspanning weer veel frisser aan de slag kunt!

Plan elke dag alle 3 de blokken in en kijk ook naar wanneer jij het productiefste bent. Bijvoorbeeld focus tijd na de lunch als je liever een dutje op de bank doet, heeft niet zoveel zin.  Wissel de blokken ook af per dag, plan niet elke dag hetzelfde in, want aan het einde van de week kan je energie anders zijn dan aan het begin.

Natuurlijk wil het niet zeggen dat als je je hele dag in blokken indeelt dat je dan zeeën van tijd overhoudt. Nee, het houdt in dat je meer werk gedaan krijgt, je meer structuur hebt in je werkzaamheden, je meer focus hebt én je ook nog wat beweging en/of ontspanning krijgt.
Misschien dat je dan toch nog wel je vakantie kan herinneren.